Natuurgeneeskunde voor je konijn

Natuurgeneeskunde van je konijn
Natuurgeneeskunde van je konijn

Het konijn is een intelligent huisdier. Neem nooit maar één konijn, deze dieren leven samen en worden daar heel gelukkig van. Geef hem geen cavia als maatje, het zijn twee verschillende diersoorten. Zij begrijpen elkaar niet en hebben ook niet dezelfde behoeftes aan beweging en voeding. Het liefst een gecastreerd ram samen met een voedster. Bij de juiste behandeling zijn het lieve en zeer sociale huisdieren die zelfs zindelijk te maken zijn en kunnen luisteren. Ze zijn een stuk slimmer dan veel mensen denken en met een beetje geduld zijn zij goed te trainen.


Thuishulp

Is je konijn gezond?
Is je konijn gezond?

Kijk eens regelmatig goed naar je konijn.

Zijn de ogen schoon en helder of zie je tranen of een vertroebeling van het oog? Is het oog geïrriteerd, rood?  De ogen en traanstrepen kun je voorzichtig schoon maken met gekookt en afgekoeld water. Voorzichtig deppen met een natte wattenbol. In alle andere gevallen laat erna kijken.

Is de neus schoon of juist erg nat met uitvloeiing? In het laatste geval moet je er na laten kijken.

De oren, zijn zij op het eerste gezicht schoon? Of stinken zij, zit er viezigheid in de oorschelp? De oorschelp kun je voorzichtig schoon maken met een zacht doekje, maar komt het steeds terug laat dan erna kijken. Ook als het oor ruikt of je konijn met de oren schudt. Houdt je konijn zijn hoofd scheef? Laat ernaar kijken door een holistische of reguliere dierenarts. Dit kan een ernstige oorzaak hebben zoals E-coli, een virusbesmetting die het neurologische systeem van je konijn kan aantasten met ernstige gevolgen.

De vacht, ligt zij mooi aan, is zij glad en glanzend, past zij bij het ras van je konijn? Of is zij rommelig, dof, zie je schilfers of kale plekken? Vraag dan advies voor de verzorging.

De voeten, hoe zien de nagels eruit? Zijn zij te lang? De voetzolen, voelen zij zacht aan? Zie je geen wondjes? Bij wondjes meteen contact opnemen met een holistische dierenarts, therapeut of je eigen dierenarts zodat het geen ernstige gevolgen heeft, zoals zere hakjes.

Voel eens goed over het lijf van je konijn. Voel je knobbels of bulten? Bekijk ze goed en houd ze in de gaten. Vertrouw je het niet laat erna kijken door je dierenarts of holistisch arts of therapeut. Doe dit zeker als je veranderingen ziet zoals verkleuring of grootte.

Mijn konijn is ziek of vertoont abnormaal gedrag

Onderstaande een aantal problemen waar ik je mee kan helpen. Staat het probleem van jouw konijn er niet tussen, neem dan ook contact met mij op. Als ik je niet kan helpen kan ik je zeker naar een andere deskundige door verwijzen.

Maar je kunt ook bij mij terecht voor een gezondheidscheck zonder dat er iets aan de hand is. 

Neem contact met me op om een gesprek in te plannen of kijk eerst naar de behandelingen die ik aanbied.

MEDISCHE KLACHTEN:


Konijn heeft te lange tanden of kiezen

Helaas hebben veel konijnen gebitsproblemen. Vaak heeft het konijn aanleg hiervoor door inteelt en onzorgvuldigheid met het kruisen van de dieren en staan de snijtanden niet mooi op elkaar waardoor zij niet goed afslijten. Toch kun je hier zelf zeker wat aan doen. Hooi, hooi en hooi! En zeker geen mineralensteen, deze is volkomen overbodig en kan het ontstaan van nier- en blaasgruis bevorderen. Veel konijnen krijgen te weinig hooi en te veel brokjes. Het kan zo erg worden dat je konijn wonden krijgt in zijn mond of een abces. Snijtanden kunnen geknipt worden door een deskundige maar voor het slijpen/ knippen van kiezen moet een konijn onder narcose en dat is dus een zaak voor een dierenarts, holistisch of regulier.

Konijn heeft diarree en eet niet

Diarree is een noodsituatie bij een konijn dus neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts, holistisch of regulier. Een konijn droogt anders snel uit en kan in het ergste geval stoppen met eten. Als een konijn niet eet zal hij snel overlijden doordat het resterende voedsel in de darmen gaat gisten.

Zachte drollen

Gezondheid van een hangoor konijn
Gezondheid van een hangoor konijn

Zijn de drollen iets lichter en zachter en zie je deze maar af en toe? Dan kunnen het de blindedarmkeutels zijn. Deze keutels zijn heel belangrijk voor je konijn omdat zij voedingsstoffen bevatten die alleen dan opneembaar zijn voor je konijn. Hij eet deze normaal meteen op vanaf de anus en ze zijn zelden te vinden. Vind jij veel zachte drollen dan is er iets anders aan de hand en kan de voeding niet juist zijn. Ik kan je hierbij goed helpen om te achterhalen wat de oorzaak is.

Welke groenten en fruit mag mijn konijn eten?

Een konijn kan best veel soorten groenten eten maar zeker niet zoveel als een cavia. Hun maag/darmstelsel is toch nog iets gevoeliger en zij hebben sneller last van gasvorming dan een cavia. Fruit mogen zij alleen af en toe krijgen als extraatje omdat zij hiervan snel diarree krijgen. Wil jij een gezond menu samenstellen voor je konijn? Ik kan je daar goed bij helpen.

GEDRAGSKLACHTEN:


Natuurgeneeskunde van je konijn
Natuurgeneeskunde van je konijn

Konijnen zijn het gelukkigst wanneer ze samen zijn en samen ‘wonen’, koop dus een paar wanneer je je konijn een fijn konijnenleven wilt geven. Zomaar twee konijnen bij elkaar zetten is een recept voor een gevecht! Twee konijnen aan elkaar koppelen vergt geduld en beleid. Zorg dat je jezelf hier goed op voorbereid. En vraag de hulp van een deskundige.

Je konijnen hebben ruimte nodig om te rennen. Binnenkonijnen kun je vanaf mei tot en met september ongeveer buiten laten rennen als zij eraan gewend zijn. In de winter kan dat niet want door de temperatuur binnen hebben ze geen wintervacht aangemaakt en is het verschil tussen binnen en buiten te groot.

Waarom kwispelt mijn konijn?

Dat kan op twee dingen duiden: of hij is opgewonden bv omdat het voer eraan komt of hij is geïrriteerd of gefrustreerd bv omdat hij geen rust krijgt om te slapen of die irritante kat weer door zijn territorium loopt. Ook het konijn maakt gebruik van lichaamstaal.

Mijn konijn bromt tegen mij als ik de ren schoon maak

Dat is dan een serieuze waarschuwing. Je konijn vindt het niet leuk dat jij in zijn territorium komt. Zeker als konijnen een nestje hebben kunnen ze feller zijn dan normaal. Ik wil graag met jou naar een gepaste oplossing zoeken zodat het voor jullie beiden leuk blijft.

Waarom hebben mijn konijnen ruzie en vechten?

Dat kan diverse oorzaken hebben. Territoriumdrift, dominantie, pupertijd, verveling of het koppel past niet bij elkaar.

Een Natuurgeneeskundige therapeut is geen vervanging voor een dierenarts. Neem bij acute situaties altijd contact op met je dierenarts.

Call Now Button