Natuurgeneeskunde voor schapen

Natuurgeneeskunde voor een schaap
Natuurgeneeskunde voor een schaap

Schapen horen in het Nederlandse landschap en zijn echte kuddedieren. Je maakt ze het gelukkigst wanneer ze bij elkaar worden gehouden. Wanneer je genoeg land hebt om schapen te houden dan zijn er veel verschillende soorten rassen te vinden. Verschillende schapenrassen werden door de eeuwen heen gehouden voor hun vlees, wol of melk. Schapen worden maximaal tussen de vijftien en twintig jaar oud.


Thuishulp

Gezondheid van een schaap

Kijk eens regelmatig goed naar je schaap.

Zijn de ogen schoon en helder of zie je tranen of een vertroebeling van het oog? Is het oog geïrriteerd, rood? In alle gevallen laat erna kijken.

Is de neus schoon? Of is de neus juist erg nat met uitvloeiing?

De oren, zijn zij op het eerste gezicht schoon? Of stinken zij, zit er viezigheid in de oorschelp? De oorschelp kun je voorzichtig schoon maken met een zacht doekje, maar komt het steeds terug laat dan erna kijken.

De vacht, past zij bij het ras van je schaap? Of zie je schilfers of kale plekken? Is het achterwerk vies? maak het schoon en controleer op vliegeneitjes of maden. Vraag dan advies voor de verzorging.

De hoeven, hoe zien de klauwtjes eruit? Zijn zij te lang? Zie je geen wondjes?

Zie of voel je knobbels of bulten? Bekijk ze goed en houd ze in de gaten. Vertrouw je het niet laat erna kijken door je dierenarts of holistisch arts of therapeut. Doe dit zeker als je veranderingen ziet zoals verkleuring of grootte.

Ligt je schaap regelmatig rustig te herkauwen of krijgt het niet de rust ervoor?

Mijn schaap is ziek of vertoont abnormaal gedrag

Onderstaande een aantal problemen waar ik je mee kan helpen. Staat het probleem van jouw schaap er niet tussen, neem dan ook contact met mij op. Als ik je niet kan helpen kan ik je zeker naar een andere deskundige door verwijzen.

Maar je kunt ook bij mij terecht voor een gezondheidscheck zonder dat er iets aan de hand is. 

Neem contact met me op om een consult in te plannen of kijk eerst naar de behandelingen die ik aanbied.

MEDISCHE KLACHTEN:


Belangrijke oorzaken van ziektes bij schapen kunnen zijn: parasieten zoals wormen, aandoeningen aan de hoeven, virussen zoals blauwtong, verkeerde voeding of vliegenlarven (myiasis). Laat je goed informeren over deze verschillende aandoeningen zodat je ze herkent bij je schapen en je de juiste behandeling in kunt schakelen.

Voeding, wat eet een schaap?

Het ene schapenras is het andere niet, er zijn soorten die wel koper nodig hebben en soorten voor die het ronduit schadelijk is en tot vergiftiging leidt. De zgn schapenkorrels zijn vooral gericht op rassen waarin het Texelschaap veel in gekruist is en het Texelschaap zelf ivm het lagere behoefte aan koper. Andere rassen kunnen beter rundveekorrel krijgen hoewel korrels niet echt nodig zijn als zij in de zomer gras en in de winter extra hooi hebben. En niet te vergeten de mineralenliksteen, wederom voor Texel rassen zonder koper.

GEDRAGSKLACHTEN:


Schapen zijn op hun best in een kudde, het minimum zijn drie dieren zodat zij bij elkaar kunnen “vlokken”, het zijn rustige dieren. Ze hebben een specifieke verzorging nodig maar kunnen vanwege hun dikke wolvacht goed tegen kou en hebben ook in de winter alleen een beschutting tegen regen, sneeuw of harde wind en in de zomer tegen hitte en de zon nodig. Houd er ook rekening mee dat als er een schaap “over de dam is” de rest gewoon volgt en nauwelijks is tegen te houden.

Wil je de oorzaak van de klachten van je dier aanpakken met natuurlijke middelen die de weerstand verhogen?

Call Now Button