Natuurgeneeskunde voor je cavia
De cavia wordt al lang als huisdier gehouden en wordt ook als het ideale maatje voor kinderen gezien ondanks het feit dat zij fragiel van bouw zijn en snel verwondingen oplopen door onjuiste handeling. Neem nooit maar één cavia maar minstens twee of meer. En geef hem geen konijn als maatje, het zijn twee verschillende diersoorten. Zij begrijpen elkaar niet en hebben andere behoeftes aan huisvesting en voeding. Vraag je een caviaeigenaar, jong of oud, wordt er steevast geantwoord dat zij lief, leuk, schattig, aaibaar en gezellig zijn. Vooral de volwassenen eigenaren zijn verbaasd erover hoe verschillend in karakter zij zijn en dat je er ook een echt band mee kunt krijgen.
Thuishulp
Kijk eens regelmatig goed naar je cavia.
Zijn de ogen schoon en helder of zie je tranen of een vertroebeling van het oog? Is het oog geïrriteerd, rood? In alle gevallen laat erna kijken. Het kan een stofje zijn maar ook een minuscule verwonding van de oogbol door hooi.
Is de neus schoon? Of is de neus juist erg nat met uitvloeiing? Houd je cavia dan goed in de gaten en geef iets extra’s voor zijn weerstand. Zij kunnen snel een longaandoenig oplopen. Ik kan je erbij helpen om het juiste middel te kiezen.
De oren, zijn zij op het eerste gezicht schoon? Of stinken zij, zit er viezigheid in de oorschelp? De oorschelp kun je voorzichtig schoon maken met een zacht doekje en een druppel olijfolie erop, maar komt het steeds terug laat dan erna kijken. Ook als het oor ruikt of je cavia met het hoofd schud.
De vacht, ligt zij mooi aan, is zij glad en glanzend, past zij bij het ras van je cavia? Of is zij rommelig, dof, zie je schilfers of kale plekken? Vraag dan advies.
De voeten, hoe zien de nagels eruit? Zijn zij te lang? De voetzolen, voelen zij zacht aan? Zie je geen wondjes of grote eeltplekken? Vraag dan een holistische dierenarts, therapeut of je eigen dierenarts om raad. Voetproblemen kunnen fataal worden voor je cavia.
Voel eens goed over het lijf van je cavia. Maar doe dit voorzichtig en rustig, vooral bij het hoofd en de achterkant. Voel je knobbels of bulten? Bekijk ze goed en houd ze in de gaten. Vertrouw je het niet laat erna kijken door je dierenarts of holistisch arts of therapeut. Doe dit zeker als je veranderingen ziet zoals verkleuring of grootte.
Mijn cavia is ziek of vertoont abnormaal gedrag
Mijn hart heb ik al een aantal jaren verloren aan de cavia. Ik vind het prachtige en fascinerende dieren. Zij waren ook het onderwerp van mijn scriptie. En ik werk graag met eigenaren samen om het leven voor de cavia nog beter en fijner te maken. Aan cavia’s merk je niet snel dat ze ziek zijn of pijn hebben. Doorgaans is het eerste wat opvalt dat ze niet goed eten of de vacht er rommelig uit ziet. Dit zit in hun genen want in de natuur zijn ze een zwakke schakel als ze pijn uiten.
Onderstaande een aantal problemen waar ik je mee kan helpen. Staat het probleem van jouw cavia er niet tussen, neem dan ook contact met mij op. Als ik je niet kan helpen kan ik je zeker naar een andere deskundige door verwijzen.
Maar je kunt ook bij mij terecht voor een gezondheidscheck zonder dat er iets aan de hand is.
Neem contact met me op om een consult in te plannen of kijk eerst naar de behandelingen die ik aanbied.
MEDISCHE KLACHTEN:
Kwijlen
Als je cavia kwijlt kan dit verschillende oorzaken hebben. Een doorgegroeide kies, een afgebroken snijtand, een wond in de bek of er zit iets vast tussen de kiezen. Ga in alle gevallen naar een dierenarts, holistisch of regulier. Zij hebben de attributen om goed in de bek te kunnen kijken omdat het alleen met het openmaken van de bek vaak niet te zien is ivm de bouw van hun bek.
Vachtproblemen
Schilfers, kale plekken, rommelige vacht, jeuk en krabben. Het kan verschillende oorzaken hebben en hierbij kan ik je zeker helpen. Neem gerust contact op met mij
Parasieten
Een onderwerp waar je zelf jeuk van kunt krijgen. Ook de cavia kan vlooien, luizen of mijten krijgen. Sommige soorten zijn van nature aanwezig op de cavia maar dat geeft doorgaans geen problemen. Gebeurd het toch wil ik je graag helpen om je cavia er weer vanaf te helpen zodat hij weer monter door het leven trippelt.
Voeding
Dit is wel het belangrijkste om je cavia gezond te houden. Het hoofdvoer voor de cavia is hooi, hooi en nog eens hooi! En zeker geen mineralensteen, deze is volkomen overbodig en kan het ontstaan van nier- en blaasgruis bevorderen. Ben je niet zeker of je cavia wel de juiste voeding krijgt? Neem dan contact op met mij.
Cavia heeft diarree
Diarree is een noodsituatie bij een cavia dus neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts, holistisch of regulier. Een cavia droogt anders snel uit en kan in het ergste geval stoppen met eten.
Zachte drollen van je cavia
Zijn de drollen iets lichter en zachter en zie je deze maar af en toe? Dan kunnen het de blindedarmkeutels zijn. Deze keutels zijn heel belangrijk voor je cavia omdat zij voedingsstoffen bevatten die alleen dan opneembaar zijn voor je cavia. Hij eet deze normaal meteen op vanaf de anus en ze zijn zelden te vinden. Vind jij veel zachte drollen dan is er iets anders aan de hand en kan de voeding niet juist zijn waardoor de spijsvertering niet werkt zoals het hoort. Ik kan je hierbij goed helpen om te achterhalen wat de oorzaak is.
Mijn cavia wil niet eten
Dit is een noodgeval. Als een cavia niet eet valt zijn spijsvertering stil en begint het voedsel dat nog in de darmen zit te gisten met alle gevolgen van dien. Hij moet zo snel mogelijk weer gaan eten desnoods met dwangvoeding. Neem zo spoedig mogelijk contact op met een holistische arts, therapeut of je eigen dierenarts.
GEDRAGSKLACHTEN:
Van nature zijn cavia’s in het wild de hele dag in beweging om hun voedsel bij elkaar te zoeken, dat is belangrijk om in een huiselijke situatie ook na te bootsen. Laat de cavia loslopen in de kamer of in zijn ren. Ik wil je graag daarbij adviseren om een zo veilig mogelijke omgeving voor je cavia te creëren.
Mijn cavia speelt niet
Nee, dat klopt een cavia speelt niet. Maar dat betekend niet dat je geen plezier kunt hebben aan je cavia. Een cavia vind het wel leuk om door tunnels of over bruggetjes te lopen. En een puzzel waar hij naar voer kan zoeken is ook wel leuk voor hem. Ook kun je je cavia met een beetje geduld trucs leren. Het hangt helemaal van het karakter van je cavia af wat hij wel en niet leuk vind en vaak heb je daar geen dure spullen voor nodig. Ik wil je graag erbij helpen om erachter te komen wat het beste bij jouw cavia past.
Mijn cavia bromt en wiebelt met zijn kont
Dit is een heel natuurlijk gedrag van je cavia. Meestal zijn het de beertjes die dit doen om de zeugjes of een ander beertje te imponeren, of om te laten zien dat zij de baas zijn. Maar ook zeugen die bronstig zijn kunnen dit doen omdat de hormonen opspelen of omdat het nogal “bazige” dames zijn. Heb je een zeugje die dit continu doet kan het ook zijn dat de hormoonbalans niet in orde is door een lichamelijke oorzaak. In dat geval kan ik je ook verder helpen.
Mijn cavia vecht met andere cavia(s)
Ook al ziet een cavia zo lief en schattig uit, er is maar eentje de baas. En dan kan het gebeuren dat een nieuwe cavia dat niet wil accepteren of de oude cavia dit op een hardhandige manier duidelijk wil maken. Maar het kan ook zijn dat een cavia een grote persoonlijke cirkel heeft en er te weinig ruimte is. Of het is gewoon een cavia die nooit samen met andere cavia’s was en niet weet hoe hij met soortgenoten moet omgaan. Maar je hebt ook cavia’s die dit uit pure frustratie of verveling doen. Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je cavia vecht. Dit puzzel wil ik graag samen met jou oplossen zodat je cavia’s weer rust krijgen.
Mijn cavia eet zijn groenten niet
Vaak zijn cavia’s gewend aan alleen brok en hooi en kennen zij veel groenten niet en wat zij niet kennen dat eten zij vaak niet meteen. En als je cavia gemengd voer krijgt eet hij liever de lekkere, vaak gekleurde, stukjes brood die gezonde groenten suggereren en de erwten die ervoor zorgen dat hij snel dik wordt. Het kan wel een dag of drie duren voordat zij het eerste hapje nemen. Ook hier kan ik je met raad helpen.
Een Natuurgeneeskundige therapeut is geen vervanging voor een dierenarts. Neem bij acute situaties altijd contact op met je dierenarts.