Natuurgeneeskunde voor je hond

Natuurgeneeskunde voor je hond

Natuurgeneeskunde voor je hond

Een hond is een van de meest populaire huisdieren. Met een hond in huis krijg je een kameraad voor het leven. Een hond is altijd blij om je te zien en is op meerdere gebieden een verrijking van je gezinsleven.


Thuishulp

Wanneer je een hond als huisdier hebt zijn er een aantal zaken voor zijn verzorging die je thuis kunt doen. Hieronder staan tips die je prima zelf kunt doen zonder hulp van mij of van je dierenarts.

Kijk eens regelmatig goed naar je hond.

Zijn de ogen schoon en helder of zie je tranen of een vertroebeling van het oog? Is het oog geïrriteerd, rood?  De ogen en traanstrepen kun je voorzichtig schoon maken met gekookt en afgekoeld water. Voorzichtig deppen met een natte wattenbol. In alle andere gevallen laat erna kijken.

Is de neus schoon en voelt hij zacht aan? Of zijn de neusvleugels droog, hard en zie je barsten? Een zachte zalf zoals calendula doet wonderen. Of is de neus juist erg nat met uitvloeiing? Dit kan een fysieke oorzaak hebben maar ook op stress wijzen.

De oren, zijn zij op het eerste gezicht schoon? Of stinken zij, zit er viezigheid in de oorschelp? De oorschelp kun je voorzichtig schoon maken met een zacht doekje, maar komt het steeds terug laat dan erna kijken. Ook als het oor ruikt of je hond met de oren schudt en steeds weer eraan krabt.

De vacht, ligt zij mooi aan, is zij glad en glanzend, past zij bij het ras van je hond? Of is zij rommelig, dof, zie je schilfers of kale plekken? Vraag dan advies voor de verzorging.

Een gezonde hondenpoot
Een gezonde hondenpoot

De voeten, hoe zien de nagels eruit? Zijn zij te lang? De voetzolen, voelen zij zacht aan of droog en hard? Zie je geen wondjes?

Voel eens goed over het lijf van je hond. Voel je knobbels of bulten? Bekijk ze goed en houd ze in de gaten. Vertrouw je het niet laat erna kijken door je dierenarts of holistisch arts of therapeut. Doe dit zeker als je veranderingen ziet zoals verkleuring of grootte.

Mijn hond is ziek of vertoont abnormaal gedrag

Krijgt je hond medische problemen dan is het een kwestie van snel reageren, een juiste conclusie en behandeling. Ik wil jouw hond zo snel mogelijk weer blij zien dus heb je een vraag of wil je advies, neem dan contact op. Ga naar mijn pagina behandelingen, daar zie je een overzicht van alle consulten die ik aanbied, de producten en achtergronden waar ik mee werk. Hieronder zie je een overzicht van problemen waarmee ik je kan helpen verdeeld over medische gezondheidsproblemen en gedragsproblemen. Staat het probleem van jouw hond er niet tussen? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie. Let wel! Betreft het een noodgeval, zoals een ongeval of andere acute en levensbedreigende situatie, schroom dan niet om meteen je eigen dierenarts te contacteren! 

MEDISCHE KLACHTEN:


Pijnstiller hond

Vaak krijg ik vragen welke natuurlijke middelen werken als goede pijnstiller voor je hond. Soms denken (of hopen) we dat medicijnen of middelen voor ons ook goed werken voor onze huisdieren maar dit is absoluut niet het geval. Je kunt je hond er zelfs mee vergiftigen. Geef je hond alleen middelen die voor dieren zijn gemaakt en/of die je krijgt van je dierenarts of natuurgeneeskundige arts of therapeut. Wil je even overleggen, neem dan contact op met mij.

Oorontsteking hond

Oorontsteking komt bij honden veelvuldig voor. Je hond kan een acute ontsteking krijgen maar ook een chronische ontsteking waarbij de oorontstekingen dikwijls terugkomen of niet eens weg willen gaan. Je merkt het meestal aan de hond doordat hij met zijn kop heen en weer schudt. Zijn oor hangt, hij probeert te krabben en hij heeft pijn. Denk je dat je hond last heeft van een oorontsteking, kom dan zeker in actie. Blijft de ontsteking terug komen kan er ook meer achter zitten. Denk bijvoorbeeld aan een hardnekkige bacterie. Dus maak dan een afspraak bij je dierenarts of met mij zodat wij samen naar de achterliggende oorzaak kunnen zoeken.

Blaasontsteking hond

Merk je afwijkend plasgedrag bij je hond? Vaker plassen en kleine plasjes, zijn symptomen van blaasontsteking. Bij roodkleurige urine direct aan de bel trekken want dit kan een teken zijn van bloed. Soms is het niet direct duidelijk of je hond een blaasontsteking heeft of een geïrriteerde blaaswand. Voor beide zijn verschillende oorzaken te vinden. Je kunt behandelen met antibiotica maar dit is niet in ieder geval de oplossing en moeten wij verder gaan kijken.

Artrose hond

Ook bij je hond kunnen de gewrichten last krijgen van slijtage. Het komt net als bij mensen samen met ouderdom. Artrose is meestal niet te genezen, maar in sommige gevallen kan kraakbeen weer aangroeien en er zijn zeker middelen die pijn verlichten. Deze wil ik je graag helpen kiezen. Ook zijn er voldoende oefeningen die je met je hond kunt doen tegen pijn om nog een heel mooi hondenleven te bieden. Deze kun je je beter door een gespecialiseerde bewegingstherapeut laten uitleggen. ik wil je graag helpen bij het vinden van de juiste therapeut daarvoor.

Ontstoken oog hond

Je kunt meestal wel zien bij je hond wanneer er een verandering optreedt bij zijn ogen. Een andere kleur, rood, zwart of etterende vloeistoffen die uit het oog komen. Wanneer de hond zijn oog dichtknijpt of meer traant dan kan het zo zijn dat je hond een ontstoken oog heeft. Ik help je graag  een passende behandeling voor je hond te zoeken zodat hij snel weer blij uit zijn ogen kijkt.

Hond eet niet goed

Wat vervelend voor je hond wanneer hij of zij niet goed eet. Wanneer eet jouw hond niet goed? Is dit een momentopname? Of heeft je hond dit probleem al een langere periode? Kan je het ook zien aan zijn lichaam, valt de hond af? Dan is het zaak om goed in kaart te brengen wat er speelt. Zoek hulp als je niet goed in kan schatten wat er speelt en waar het vandaan komt. Kijk naar het gedrag van je hond en of er ook andere symptomen zijn want de oorzaak van het probleem kan de gezondheid van je hond zijn maar ook het type voer waar je hond moeite mee heeft.

Diarree bij honden

Dit is een zichtbaar probleem wat je als hondeneigenaar goed in de gaten kunt houden. Wanneer je hond last heeft van dunnere of waterige ontlasting, dan kan je dit zien als diarree. Dit kan ook gepaard gaan met slijm en bloed. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben, van minder ernstig tot ernstig. Het kan een virus zijn, het wisselen van voer, een parasiet of bedorven water en voedsel.

Jeuk bij honden

Wanneer je hond zich regelmatig krabt, bijt of zichzelf vaker dan normaal likt dan kan hij jeuk hebben. Dit kan komen door vlooien maar ook te maken hebben met een huidaandoening. Laat je hond onderzoeken zodat je weet waar jullie mee te maken hebben. Dit is zeker niet iets om te onderschatten, sommige huidaandoeningen kunnen zelfs overgedragen worden op mensen.

Huidproblemen hond

Er zijn veel verschillende voorkomende huidproblemen bij honden. Je kunt dat snel opmerken wanneer je hond afwijkend gedrag vertoont en je zijn huid en vacht ziet veranderen. Schudden met de kop, krabben, likken, bijten, kale plekken, haaruitval het hele jaar door, dit kan allen duiden op huidproblemen met uiteenlopende oorzaken zoals vlooien, allergie of een niet passende voeding.

Huidschilfers hond

De vacht van de hond is als een spiegel, het vertelt je veel over de gezondheidssituatie. Wanneer de vacht glanst dan is je hond gelukkig en gezond. Maar wanneer de vacht dof is, schilfers vertoont of kale plekken, dan kan de gezondheid van je hond uit balans zijn.

Voeding / allergie van de hond

Wanneer je hond allergisch is voor bepaalde onderdelen van zijn voedsel reageert hij vaak overgevoelig op zijn eten en dat uit zich in huidklachten en maag- en darmklachten. Denk je dat je hond een voedselallergie heeft, dan kan je met passend voer zijn leven een stuk prettiger maken. Neem contact met me op voor goed advies met behulp van orthomoleculaire supplementen en aanpassing van het voer.

GEDRAGSKLACHTEN:


Problemen die niet direct zorgelijk zijn maar wel hinderlijk voor jou en je dier. Hieronder de meest voorkomende gedragsproblemen waarbij ik je kan helpen.

Help, ik heb een blaffende hond

Je hond blaft. En niet af en toe maar bij elke prikkel slaat hij aan. Iedere hond blaft, het is zijn manier om te praten, maar wanneer hij overmatig blaft dan kan dit een hardnekkig probleem zijn en overlast geven voor je huisgenoten maar ook voor je buren. Er zijn verschillende oorzaken van overmatig blaffen en ik help jou te achterhalen wat de reden is en wat we daaraan kunnen doen. Blaffen is communiceren, wat probeert je hond je te vertellen en met welke emotie. Is hij blij en opgewonden? Of wil hij aandacht op een andere manier? Komt het door onverwachte geluiden, gaat de deurbel bijvoorbeeld? Dan probeert hij je aandacht te vangen en zijn opwinding kwijt te kunnen. Het kan ook een reactie zijn om zichzelf te verdedigen wanneer de hond zich bedreigt voelt door andere honden of mensen. Hier zijn heel veel interessante artikelen over te vinden en te lezen, en onthoud, iedere vorm van aandacht, ook negatieve aandacht, is voor de hond mooi meegenomen. Dus kijk wat zijn geblaf in stand houdt en hoe je dit kunt veranderen zodat het voor je hond en zijn omgeving fijner samenleven is.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst

Veel honden zijn niet goed gewend om alleen te zijn, ze hebben dat niet geleerd of weten niet goed hoe ze zich moeten gedragen. Ze krijgen last van verlatingsangst. Hoe merk je dat? Wanneer je hoort van de buren dat je hond veel blaft of jankt wanneer je weg bent, of wanneer je spullen kapot worden gemaakt en soms zie je je hond zelfs onzindelijk worden. Gelukkig kan je je hond wel helpen om beter alleen te kunnen zijn. Dit is wel een situatie die meer geschikt is voor een gedragstherapeut voor honden. Ik help je graag om de juiste voor jou en je hond te vinden.

Help, mijn hond plast in huis

Mijn hond is ziek
Mijn hond is ziek

De meeste honden zijn super zindelijk na hun puppyperiode. Dus wanneer je hond weer in huis gaat plassen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Misschien heeft je hond last van incontinentie, het kan een aangeboren afwijking zijn, en het kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat je hond veel te veel heeft gedronken en daarom meer moet plassen. Het kan ook een aanwijzing zijn voor een blaasontsteking. Laat je hond in alle gevallen goed onderzoeken door een dierenarts om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Ik kan je dan ook verder helpen met een juiste begeleiding en inzet van middelen.

Help, mijn hond is bang voor vuurwerk

De laatste weken van het jaar breken aan en traditiegetrouw knalt het buiten van het vuurwerk. Wanneer je hond bang is voor vuurwerk dan kun jij voor een veilige en prettige plek te zorgen. Graag help ik je hoe je hem zo rustig mogelijk begeleid tijdens het uitgaan en bied ik ondersteuning met natuurlijke middelen tijdens de feestdagen. Zodat hij happy richting het nieuwe jaar kan gaan!

Help, mijn hond eet zijn eigen ontlasting

Dat is echt een hondentrekje waar wij mensen niet echt blij van worden. Heel veel honden eten poep, ook hun eigen poep. Een smerig zaakje, toch? Poep eten heeft in een aantal gevallen een functie. Wanneer een teef een nestje pasgeboren pups heeft, zorgt ze ervoor dat ze het nest schoon houdt door alle uitwerpselen op te likken. Dat stopt na een aantal weken weer vanzelf. Wanneer pups te vroeg worden weggehaald bij hun moeder kunnen ze dit gedrag overnemen. Ook kan een pup dit gedrag oppikken tijdens de zindelijkheidstraining. Soms wordt een pup geprobeerd zindelijke maken door zijn neus in zijn eigen poep te drukken. Dat is echter onnodig bruut en kan ervoor zorgen dat de pup dit aanleert en blijft doen wanneer hij volwassen is. En andere honden geven zo aan dat zij tekorten hebben. Met een uitgebreid consult kunnen wij samen kijken wat de oorzaak is en daarvoor het juiste behandeltraject uitstippelen.

Help, mijn hond trekt aan de lijn

Een hond die je over straat heen trekt en ervoor zorgt dat je regelmatig last hebt van je arm en schouder, dan heb je echt een trekkende hond. Hoe zorg je ervoor dat hij dit gedrag afleert en dat hij met een losse lijn naast je loopt? Rukken aan de lijn is niet de oplossing maar wat dan wel? Met veel geduld en goede oefeningen is het mogelijk om dit gedrag af te leren! Ik kan je helpen om voor dit probleem de juiste gedragstherapeut te vinden.

Help, mijn hond rijdt tegen mijn benen aan

Veel honden vertonen rijgedrag en dit is vaak niet seksueel bedoeld. Er zijn verschillende omstandigheden waarom een hond dit gedrag vertoont. Het kan een teken zijn van het ontdekken van grenzen en het verkennen van de rangorde maar ook een teken van stress reductie. Blijf bewust van dit gedrag en kijk hoe je deze neiging wat kan verminderen. Lukt het je niet zelf, dan help ik je!

Help, mijn hond is jaloers

Gedraagt je hond zich vreemd en anders tegenover huisgenoten, kinderen, andere huisdieren of katten? Is hij beschermend richting zijn eigenaar? Valt hij uit tegen anderen? Dan kan het lijken op jaloezie. Het lijkt erop dat de hond deze emotie kent. Ga op onderzoek uit hoe je je hond hierin het beste kunt begeleiden. Voor jaloezie kun je bij mij terecht, voor echte agressie verwijs ik je graag door naar een geschikte gedragstherapeut.

Help, mijn hond schrokt bij het eten

Gefeliciteerd, je hebt een echte hond! Het te snel naar binnen schrokken van de maaltijd is een gedrag dat regelmatig bij honden voorkomt. Dit schrokgedrag is lastig af te leren maar niet onmogelijk. Ik kan samen met jou kijken in hoeverre dit echte problemen oplevert voor je hond en zo ja, hoe wij dit kunnen verminderen.

Help, mijn hond is erg druk

Een te drukke hond? Het kan lastig zijn wanneer je een hond hebt die zijn energie niet kwijt kan. Maar het is belangrijk om dit gedrag te onderzoeken. Wanneer is hij te druk, de hele dag, in de ochtend of ’s avonds? Het kan zijn karakter zijn, maar ook voortkomen uit verveling, maar de andere kant van de medaille kan zijn dat hij teveel prikkels heeft, waardoor hij dit niet meer goed kan verwerken.

Help, mijn hond sloopt de hele boel

Dat had je niet helemaal voorzien, je koos voor een gezellige en lieve hond en daarmee is het klaar met al je mooie spullen. Een voor een worden ze kapot gebeten. Niet iets om vrolijk van te worden. Je hond doet dit niet expres. Het kan te maken hebben met tanden die doorkomen, maar ook het feit dat je hond misschien niet genoeg beweging krijgt en zich verveelt. Het kan ook te maken hebben met angst, verlatingsangst. Ook kan het om een vorm van aandacht vragen gaan. En het is natuurlijk de natuur van een hond om de wereld te ontdekken via zijn poten en bek.

Call Now Button