Natuurgeneeskunde voor je kat
Een kat is een van de meest populaire huisdieren. In tegenstelling tot een hond heeft een kat minder aandacht nodig van zijn eigenaar. Uitlaten? Een kat regelt het zelf wel. Een kat is een zelfstandig huisdier en vindt de plek waar hij of zij woont het belangrijkste. Heb je een kat die vooral in huis blijft of een kat die er dagelijks op uit gaat? Een buitenkat behoeft een andere verzorging dan een grotendeels binnenkat. Want ruimte om te bewegen en mentale uitdagingen hebben ze zeker wel nodig.
Thuishulp
Wanneer je een kat als huisdier hebt zijn er een aantal zaken voor zijn verzorging die je thuis kunt doen. Hieronder staat de medische verzorging die je prima zelf kunt doen zonder hulp van mij of van je dierenarts.
Kijk eens regelmatig goed naar je kat.
Zijn de ogen schoon en helder of zie je tranen of een vertroebeling van het oog? Is het oog geïrriteerd, rood? De ogen en traanstrepen kun je voorzichtig schoon maken met gekookt en afgekoeld water. Voorzichtig deppen met een natte wattenbol, als de kat het toelaat het is nou maar een kat. In alle andere gevallen laat erna kijken.
Is de neus schoon of zie je uitvloeiing? Niest je kat? Laat er dan naar kijken bij een holistische arts of therapeut of je dierenarts.
De oren, zijn zij op het eerste gezicht schoon? Of stinken zij, zit er viezigheid in de oorschelp? De oorschelp kun je voorzichtig schoon maken met een zacht doekje, maar komt het steeds terug laat dan erna kijken. Ook als het oor ruikt, je kat met het hoofd schudt of veel eraan krabt.
De vacht, ligt zij mooi aan, is zij glad en glanzend, past zij bij het ras van je kat? Of is zij rommelig, dof, zie je schilfers of kale plekken? Vraag dan advies.
De voeten, hoe zien de nagels eruit? Zijn zij te lang? Zet een krabpaal of -plank neer om je kat te animeren meer te krabben. Laat anders de nagels knippen.
De voetzolen, voelen zij zacht aan? Zie je geen wondjes?
Voel eens goed over het lijf van je kat. Voel je knobbels of bulten? Bekijk ze goed en houd ze in de gaten. Vertrouw je het niet laat erna kijken door je dierenarts of holistisch arts of therapeut. Doe dit zeker als je veranderingen ziet zoals verkleuring of grootte.
Mijn kat is ziek of vertoont abnormaal gedrag
Ik wil jouw kat of poes zo snel mogelijk weer spinnend zien dus heb je een vraag of wil je advies, neem dan contact op. Ga naar mijn pagina behandelingen, daar zie je een overzicht van alle consulten die ik aanbied, de producten en achtergronden waar ik mee werk. Hieronder zie je een overzicht van problemen waarmee ik je kan helpen verdeeld over medische gezondheidsproblemen en gedragsproblemen. Maar je kunt ook bij mij terecht voor een algemene gezondheidscheck.
Staat de klacht van jouw kat er niet tussen? Neem ook dan contact met mij op, ik kan je zeker verder helpen of naar een geschikt adres door verwijzen.
MEDISCHE KLACHTEN:
Pijnstiller kat
Net zoals bij andere huisdieren wordt het sterk afgeraden om medicijnen te geven aan katten die voor humaan gebruik zijn. Voor veel katten werken deze als vergif, vooral pijnstillers met salicylzuur zoals Aspirine of producten van wilgen. Er zijn speciale pijnstillers voor dieren, maar raadpleeg daarvoor je holistische arts, therapeut of dierenarts. Zij kunnen je het beste adviseren als het gaat om pijnstilling voor je kat. Niemand wil dat je kat onnodig pijn hoeft te lijden, maar dan wel met pijnstilling op een veilige manier.
Oormijt
Oormijt komt regelmatig voor bij huisdieren, het is erg besmettelijk en kan worden overdragen van kat op hond bijvoorbeeld. Wanneer de kat een overgevoeligheid heeft kan het ernstige irritatie veroorzaken. Een kat met oormijt krabt de hele dag en schudt veel met zijn kop. Ga niet zelf aan de slag maar laat eerst controleren of het ook zeker oormijten zijn en geen ontsteking of vreemd voorwerp.
Kat drinkt veel
Een kat heeft vanuit zichzelf niet de neiging om veel water te drinken. Een gezonde kat heeft minder water nodig als zij nat of vers voer krijgt. Bij brokvoeding is het belangrijk om de wateropname te stimuleren door bv aan de brok toe te voegen of een waterfontein neer te zetten. Let er wel op dat het water niet direct naast het voerbakje staat, hier houden katten niet van. Wanneer je je kat meer ziet drinken dan normaal, dan is er vaak iets aan de hand. Neem contact op met de holistische arts, therapeut of dierenarts wanneer je kat te veel drinkt. Teveel drinken kan verschillende oorzaken hebben. Sommige wat ernstiger dan andere. Ook de voeding kan een oorzaak zijn.
Kat kwijlt
Een kwijlende kat hoeft geen enkel probleem te hebben, vaak is het een teken van genot. Toch kan het ook een symptoom zijn van een ziekte. Tandproblemen, een ontsteking of gezwel. Wanneer je kat overmatig kwijlt, laat er dan naar kijken.
Oorontsteking kat
Gelukkig komt een oorontsteking bij katten minder vaak voor dan bij honden, maar heeft je kat eenmaal een oorontsteking, dan komt hij er vaak niet zo snel vanaf. Oorzaken zijn moeilijker te vinden en ook lastiger te behandelen.
Blaasontsteking kat
Gaat je kat vaker dan normaal plassen? Plast ie kleine beetjes? Plast hij of zij ook op andere plekken? Zie je bloed bij de urine? Miauwt zij tijdens het plassen? Krabt zij in de kattenbak maar doet zij niets? Veel jonge katten kunnen een blaasontsteking krijgen, maar ook oudere katten hebben er nog last van helaas. Zeker bij buitenkatten is het lastiger om door te hebben dus ontdek je het in een later stadium. Zorg dat je snel hulp inschakelt.
Artrose kat
Vroeger werd vaak gedacht dat artrose niet voorkwam bij katten. Veel oudere katten hebben hier last van, katten laten niet zo snel pijn of ongemakken zien. Wat het lastig maakt om artrose bij katten te ontdekken is dat het moeilijk aantoonbaar is en daardoor niet zo snel wordt gezien.
Ontstoken oog kat
Veel katten zijn bekend met irritaties bij de ogen, het lijkt erop dat zij ontstoken ogen hebben, dat hoeft niet altijd zo te zijn. Houd het in de gaten, heeft je kat altijd een traanstreep of af en toe. Hoe ziet het eruit? En bij twijfel, raadpleeg altijd de holistische arts, therapeut of je dierenarts. Het kan ras-gebonden of een eenmalige ontsteking zijn.
Kat eet niet goed
Wanneer je kat niet eet is dat een teken aan de wand, een kat moet eten anders wordt zij misselijk.
Houd het gedrag en de algehele staat van je kat in de gaten, oogt je kat vrolijk of ziek? Probeer ander voer voor te schotelen, eet hij dat ook niet op? Neem dan snel maatregelen, een kat kan veel minder goed tegen een dag niet eten dan een mens of een hond.
Kat heeft diarree
Houd bij het schoonmaken van de kattenbak veranderingen goed in de gaten. Wanneer je kat last heeft van dunne ontlasting dan noemen we dit diarree. Hier kan ook slijm of bloed bij zitten. Houd je kat en zijn gedrag goed in de gaten. Maak je je zorgen over je kat en denk je dat er meer aan de hand is? Neem dan contact op voor advies.
Kat heeft jeuk
Merk je ander gedrag bij je kat? Zie je dat je kat zich vaker krabt en lijkt het erop dat hij jeuk heeft?
Kam je kat, en onderzoek de haren en huid, zie je iets afwijkends? Of is er een verandering geweest in voeding of omgeving? Dat kan ook invloed hebben op huidproblemen bij je kat. Zelfs een nieuw maatje of nieuwe buurkat kan tot krabben leiden.
Er is niets vervelender dan dat je kat last heeft van jeuk en of pijn. Houd het goed in de gaten en zorg voor hulp wanneer nodig.
Kale plekken bij je kat / haaruitval
Wanneer je kat voor langere periodes last heeft van jeuk kan hij zijn huid kapot krabben of zijn haar eruit trekken. Dit kan zelfs zo erg zijn dat de kat zichzelf verwondt. Houd de kat goed in de gaten en win advies in om je kat zo goed mogelijk te helpen zodat hij zo snel mogelijk van zijn huidproblemen en of haaruitval af is.
Huidproblemen kat
Veel katten hebben helaas last van huidproblemen. Dit komt vaak door een allergie, door vlooien of door wisselingen in voeding. Toch is hier veel aan te doen zonder agressieve medicatie.
Voeding / allergie van de kat
Voedingsallergieën komen ook vaak voor, dit kan vaak de huidproblemen veroorzaken, jeuk en plekken op en rond de kop. Heb je twijfels en wil je even overleggen, neem dan contact op.
GEDRAGSKLACHTEN:
Problemen die niet direct zorgelijk zijn maar wel hinderlijk voor jou en je dier. Hieronder de meest voorkomende gedragsproblemen waarbij ik je kan helpen.
Help, mijn kat plast in huis
Wanneer je een kat hebt die overal plast of spuit, behalve op zijn kattenbak, dan is dat een stinkend zaakje. Om deze overlast te voorkomen is het goed zaak om te onderzoeken waarom je kat op een andere plek plast. Wil hij zijn territorium bewaken en markeren? Of denk je dat hij te maken heeft met blaasproblemen? Dan kan het ook voorkomen dat je kat op verschillende plekken plast. En misschien ben je wel net verhuisd en is het nog even wennen voor je kat. Ook kan het zo zijn dat je kat de kattenbak niet schoon genoeg vindt of de korrels niet prettig. Er zijn verschillende oorzaken te bedenken. Heb je al van alles geprobeerd en wil je professionele hulp dan kom ik je helpen.
Help, mijn kat krabt aan meubels
Je had er zo’n zin in, een kat erbij om je huisje, boompje te completeren met een beestje. Maar je kat denkt daar iets anders over en scherpt zijn nagels aan je mooie meubels. Super vervelend! Wanneer je een kat hebt die krabt aan de meubels, dan is dat echt niet leuk. Een kat wil zijn of haar plekje graag markeren. En het krabben aan meubels is daar een uiting van. Ook is het een natuurlijke uiting om de nagels te scherpen. Zorg daarom dat je in de woonomgeving van je kat genoeg kattenspeeltjes hebt, het liefst ook een krabpaal of twee, zodat je kat aan kan leren daar zijn nagels te scherpen. Wanneer dit niet voorradig is, gaat hij andere materialen zoeken en dat is natuurlijk niet wat je wilt!
Help, mijn kat is bang voor vuurwerk
De laatste weken van het jaar breken aan en traditiegetrouw klinken de knallen buiten van het vuurwerk. Wanneer je kat bang is voor vuurwerk dan is het een kwestie om daar goed op te letten. Zorg ervoor dat je kat in deze weken niet naar buiten kan en lekker binnen kan blijven zodat hij zich binnen veilig voelt. Graag help ik je hoe je je kat zo rustig mogelijk begeleid tijdens het uitgaan en bied ik ondersteuning met natuurlijke middelen tijdens de feestdagen. Zodat hij happy richting het nieuwe jaar kan gaan!
Huisvesting kat
Voor ieder huisdier en ook voor je kat is het belangrijk om plekjes te creëren waar hij of zij zich thuis kan voelen. Een mandje of een plek op de bank met een dekentje waar je kat zich lekker warm in kan nestelen is ontzettend prettig. Laat je kat zich thuis voelen en zorg dat hij ook een krabpaal heeft of voldoende plekjes wat hoger in je woonkamer waar hij zich terug kan trekken van het drukke gezinsleven. Zeker wanneer je kinderen en misschien honden in huis hebt is het fijn voor een kat om zich van grotere hoogte terug te trekken en zo heeft je kat wat meer overzicht over zijn gezin. Reken maar dat ze dat fijn vinden!
Een Natuurgeneeskundige therapeut is geen vervanging voor een dierenarts. Neem bij acute situaties altijd contact op met je dierenarts.