Natuurgeneeskunde voor kippen
Hoe leuk is het om kippen te houden als huisdieren. Ze zijn gezellig, je hebt er plezier van, je kunt de eieren lekker opeten, en het geluid zorgt voor huiselijke en fijne taferelen. Kippen leven van nature het liefst in groepen, bestaande uit een haan en een aantal hennen.
Thuishulp
Kijk eens regelmatig goed naar je kippen.
Zijn de ogen schoon en helder of zie je een vertroebeling van het oog? Is het oog geïrriteerd, rood? Laat er dan naar kijken.
De snavel, is hij glad of zitten er schilfers op of rafels aan de randen? Is hij niet te lang?
De veren, liggen zij mooi aan, zijn zij glad en glanzend, past het bij het soort van je kip? Of zijn zij rommelig, dof, zie je schilfers of kale plekken? Vraag dan advies voor de verzorging.
De poten, hoe zien de nagels eruit? Zijn zij te lang? Zie je geen wondjes of schilfers op de poten?
Zie je knobbels of bulten? Bekijk ze goed en houd ze in de gaten. Vertrouw je het niet laat erna kijken door je dierenarts of holistisch arts of therapeut. Doe dit zeker als je veranderingen ziet zoals verkleuring of grootte.
Heeft je kip zijn veren op gezet en zit het “bol”? Dat is zekere hint dat het niet goed gaat met je kip en er dus hulp nodig is.
Mijn kip is ziek of vertoont abnormaal gedrag
Onderstaande een aantal problemen waar ik je mee kan helpen. Staat het probleem van jouw kip of haan er niet tussen, neem dan ook contact met mij op. Als ik je niet kan helpen kan ik je zeker naar een andere deskundige door verwijzen.
Maar je kunt ook bij mij terecht voor een gezondheidscheck zonder dat er iets aan de hand is.
Neem contact met me op om een consult in te plannen of kijk eerst naar de behandelingen die ik aanbied.
MEDISCHE KLACHTEN:
Wanneer je ziet dat je kip of kippen vermageren, lusteloosheid vertonen, diarree hebben en stoppen met de eiproductie, dan is het zaak om een deskundige dierenarts of therapeut in te schakelen. Ook is het verstandig om regelmatig de mest te laten onderzoeken door een dierenarts of andere deskundige op wormen.
Kip met kalkpoten
Dit is een aandoening die veroorzaakt wordt door mijten. Deze graven tunnels in de huid van de poten en daardoor ontstaan vele lagen schilfers waardoor het lijkt alsof er kalk op de poten zit. Het is een lastig te behandelen aandoening maar ik kan je daar wel verder mee helpen.
Kip met legnood
Is je kip erg rustig en zit zij net als een soort pinguïn op de stok of grond is de kans groot dat je kip legnood heeft, dus niet in staat is het ei dat zich gevormd heeft te leggen. Dit is een noodsituatie en een spoedbezoek aan de dierenarts, holistisch of regulier, is noodzakelijk.
Weet je niet wat je kippen kunnen eten?
Meer dan je denkt! Ik help je graag daar achter te komen om zo je kippen een gevarieerd menu aan te bieden.
GEDRAGSKLACHTEN:
Binnen de groep bestaat een duidelijke rangorde, ook wel pikorde genoemd, de hogere in rang pikt de rang lagere. Ook al lijkt het nog zo erg, het is normaal dat er in een toom kippen een kip is dat er niet mooi in de veren zit of zelfs kale plekken heeft. Dat is de kip die onder aan de ladder staat. Alleen als het levensbedreigend is en de laagste in rang tot bloedens toe gepikt wordt moet deze kip uit de toom gehaald worden. De haan waarschuwt als er gevaar dreigt en hij verdedigt de hennen en het territorium.
Mijn kip kraait als een haan!
Dat kan gebeuren als je kippen hebt maar geen haan. Het lijkt erop dat een van de kippen dan de “taak” van de missende haan over neemt. Deze kip zal in de regel minder leggen dan de andere kippen. Het kan ook een hormonale oorzaak hebben zoals cystes of gezwellen op de eierstokken.
Mijn kippen lopen te zeuren
Ook kippen willen de hele dag bezig zijn, zij zijn alert en nieuwsgierig. Los lopende kippen zijn de hele dag bezig om voedsel bij elkaar te zoeken, zij krabben in de grond en tussen struiken en bladeren. Met kippen in een ren is dit wat anders. Zij hebben het voer voor de neus staan en hoeven daar niets voor te doen. Zij vervelen zich gewoon. Ik kan je helpen om de ren interessanter te maken en “kip-waardige” puzzels te verzinnen.
Wil je de oorzaak van de klachten van je dier aanpakken met natuurlijke middelen die de weerstand verhogen?