Wist je dat ook je cavia kan puzzelen?

Cavia’s zijn doorgaans actieve en ondernemende dieren die wel 100x per dag voedsel opnemen. om hun gezond en fit te houden is het aanbieden van voer in de vorm van puzzels ideaal. En deze hoeven zeker niet duur te zijn en kun je van gewone, huishoudelijke dingen maken. Houd er wel rekening mee dat het soms even kan duren voordat je cavia’s de puzzels gaan onderzoeken. Het zijn van nature prooidieren en alles kan potentieel gevaarlijk zijn. Let er ook altijd op dat de puzzels op een niet schuivende ondergrond staan.

Het meest simpele dat niets extra kost is hooi. Neem een flinke pluk, GEEN stro en verstop er stukjes groenten in, het beste de wat drogere soorten zoals wortel, paprika of witlof. Je cavia’s zullen fanatiek blijven zoeken, graven en hooi eten totdat het laatste stukje gevonden is. Het zelfde effect bereik je met lapjes stof, vaatdoekjes of theedoeken.

Gebruik je voor jezelf eieren? Bewaar dan de doosjes. Ook deze kun je gebruiken om stukjes groenten in te leggen en af te dekken met hooi, doekjes of tafeltennisballen. Lege toiletrolletjes, sokken, afgeknipte spijkerbroeken, slaapzakjes, tunnel, dit kun je allemaal vullen met groenten en afsluiten met hooi.

Neem een lage kartonnen doos, een kleine kattenbak, een plastic hondenmandje of een schuilhuisje dat makkelijk onderste boven kan liggen. Vul ze met lege toiletrollen, tafeltennisballen of stukjes stof en strooi er groenten doorheen. Ook dit levert een hele tijd zoekplezier op.

Dit zijn uiteraard maar een paar voorbeelden maar je kunt het zo gek niet verzinnen of je hebt wel bruikbare dingen in huis die je kunt gebruiken om nieuwe puzzels te bedenken. Let er wel op dat ze niet breekbaar zijn of niet giftig als zij erop knagen. Let er ook op de de meeste cavia’s niet zo goed kunnen springen, uitzonderingen heb je altijd, en dat de pootjes niet ergens tussen kunnen glippen.

Heb je ergens je twijfels over kun je mij altijd om hulp vragen en evtl foto’s van je zelf bedachte puzzel naar mij toe sturen zodat ik er even naar kan kijken en je misschien wat tips erover kan geven.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button