De eerste bijscholing van 2019 had als thema “De binnenkat en diens balans”
Voordat je kijkt of jouw binnenkat in balans is vraag je eerst af wat is de kat van nature en wat wordt nu van haar verwacht?
De kat is de ultieme jager, uitgerust met zintuigen en een lichaam dat optimaal is aangepast aan de jacht met scherpe tanden en nagels, ogen die gemaakt zijn om in het schemer en donker te jagen en een zeer gevoelig reukvermogen. Zij is territoriaal en heeft ruimte nodig die zij het liefst 3-dimensionaal gaat verkennen. Zij wil rennen, springen en klimmen.
Als een obligate carnivoor heeft de kat vooral vlees en vis nodig in verband met haar speciale spijsvertering.
De mens heeft wel geprobeerd om de kat naar zijn beeld te vormen maar is daar niet 100% in geslaagd. Er zijn gedragingen die nog steeds aanwezig zijn en die bij een binnenkat tot problemen kunnen leiden.
Waarin verschild een binnenkat van een buitenkat?
Een buitenkat kan zijn natuurlijke instincten volgen, kan veel bewegen, springen, jagen, zijn territorium verkennen, wel of niet contact hebben met andere katten. Binnenkatten zijn in al deze dingen beperkt tot het huis waar zij in leven en afhankelijk van zijn eigenaar om een zo natuurlijk mogelijk leven te hebben.
Een kat is van nature een solitair levend dier dat in de loop van de tijd geleerd heeft om met de mens samen te leven met behoud van zijn eigen ruimte. Bij een binnenkat is dit anders. Vaak mogen zij niet in alle ruimtes verblijven, hun territorium wordt zo nog kleiner, zij kunnen zich niet altijd terug trekken als zij behoefte aan rust hebben. De ene kat kan hier beter mee omgaan dan de andere. Maar het kan ook voor problemen zoals naast de bak plassen of agressie tegenover huisgenoten.
Jagen hoeft niet, het bakje met brokjes staat er de hele dag met het schaaltje water ernaast. Wist je dat de kat geen intrinsieke behoefte heeft om te drinken? In de natuur haalt de kat voldoende vocht uit hun prooi, een eigenschap die nog steeds in de gedomesticeerde kat aanwezig is. Dit, samen met het geven van droogvoer, zorgt vaak voor nier- en blaasproblemen. Een kat moet geanimeerd worden om te drinken, meerdere waterbakjes, drinkfonteinen of druppelende kranen zorgen voor een extra drink- prikkel. Of overweeg de overstap naar natvoer of vers vlees.
De gevoelige neus van een kat heeft het in huis vaak ook zwaar te verduren. Denk aan al die kunstmatige geuren in schoonmaak- en wasmiddelen, geurkaarsen, deodorants en zelfs in dierenshampoo’s. Deze kunnen irritatie veroorzaken en ook stress omdat de kat niet weg kan van de bronnen.
Er zijn een aantal aandoeningen die bij een binnenkat op de loer liggen.
Obesitas en suikerziekte door te weinig beweging, nier- en blaasproblemen door te weinig drinken, slopen, agressie of zelfverwonding door verveling, huidaandoeningen of allergie door niet passende voeding, toevoegingen in voer of parfum.
En tot slot een factor die vaak wordt onderschat bij het welzijn van een kat: stress, veroorzaakt door veel van de eerder genoemde factoren met alle gevolgen van dien zoals verandering in gedrag, eetgewoontes of ontlasting.
Wil jij weten hoe jij kunt herkennen of jouw kat in balans is of zijn er al problemen?
Neem dan contact op met mij en kijken wij samen hoe jouw kat weer in balans komt.
Geef een reactie